skip to Main Content

Poletje, dopusti … in prehrana / gibanje

Zanimivo je, da ko se pogovarjam z ljudmi glede poletja, aktivnosti v tem času, prehrane pa tudi glede tematike “ostati fit”, se vsak izmed njih razvrsti v eno izmed dveh skupin: ali se čez poletje zredi ali pa shujša.

Kaj točno vpliva na to je sicer zelo težko posploševati ali napovedovati (spol, starost, stres, hitrost metabolizma, aktivnost, spanje, vrsta prehrane, količina, uživanje alkohola, celo vreme, čustva ipd), dejstvo pa je, da se lahko zelo enostavno poda nekaj preprostih napotkov s katerim bo prehranjevanje optimalnejše.

Glede na to, da v zadnjih letih pridno nabiram znanje in izkušnje na področju športa in prehrane (oz. natančneje rekreacije in rekreativne prehrane, saj se ukvarjam predvsem z rekreativnimi vadbami), bi lahko na tej točki postregel z izvlečki raziskav, dejstvi in dokazi.

Pa ne bom 🙂 Bom raje napisal čisto po domače, preprosto in učinkovito:
Če si torej želite poletje preživeti tako, da bo hrana ne samo optimalna s stališča kalorij (ne pa šteti kalorije na dopustu, lepo vas prosim!), temveč tudi s stališča zdravja in dobrega počutja (da, tudi privoščiti si moramo), si lahko svoj poletni čas organizirate približno takole:

  • Vstanite prej, saj je svetlo že zelo zgodaj in pred zajtrkom opravite 20-30 minut telovadbe nizke do srednje intenzivnosti: tek v naravi, med borovci, v gozdu, še najbolje ob plaži, pa bosi!, hitra hoja, hoja v klanec, sprehajanje psa s tekom in metanjem palic, jogijske vaje, vaje raztezanja, etc.
  • Za zajtrk užijte predvsem beljakovine, maščobe in zelenjavo (jajca, nesladkani mlečni izdelki, vsa sezonska zelenjava, ribe, meso; pri miru pustite predelane mesnine in sladke namaze, pijače ipd).
  • Čez dan čimveč hodite, kolesarite, rolajte, igrajte odbojko, košarko, tenis, tecite, plavajte …
  • Malice: samostojni obrok različnega sočnega sadja ali zelenjavne solate z oreščki, semeni …
  • Kosila: podobno kot zajtrk: beljakovine (stročnice, meso, ribe), maščobe (olivno olje, avokado, oreščki, mast, maslo…), zelenjava, dodajte še malo krompirja, riža, ajde, kvinoje ipd.
  • Pred večerjo naredite (30-45 minut) preprost a bolj intenziven trening (hitre intervalne teke, poskoke, sklece, dvige, burpee-je, prenašanje …), vse kar vas prijetno telesno utrudi in zlakotni. Tuš in večerja! 🙂
  • Večerja: začnite z beljakovinami in zelenjavo, nato karkoli 🙂 Končajte s sprehodi, igro …
  • Sladice (sladoledi, sladke pijače ipd) ali alkoholne pijače: če vam paše, si jih privoščite. Saj ste na dopustu! 🙂 Pazite le, da vam preobilica alkohola ali sladkarij ne povzročijo napihnjenega občutka, zaradi česar boste obroke izpuščali ali posegali po njih večkrat (sploh po tistih manj zdravih).
  • Veliko tekočine (voda, čaji, limonade, lubenice in drugo sočno sadje).

Torej veliko gibanja in kakovostne hrane, pa potem tudi sladke pregrehe ne bodo pustile bistvenega (neželenega) učinka. Imejte v mislih, da jeste za zdravje, ne samo za kilograme.

————–

Če bi si želeli, da bolj podrobno pogledam vaše prehranske navade, življenjski slog, dnevne opravke in aktivnosti in na podlagi tega sestavim bolj konkreten jedilnik oz. priporočila ter spremljajoče vadbe / treninge za poletni oz. dopustni čas, mi pišite.

Ni brezplačno, je pa vredno! 🙂

 

Lep pozdrav,
Primož Kastelic, vodja Primus vadbenega centra, primoz@primus-vadbe.si

Back To Top