Skip to content

Telesni tipi

Poznamo tri osnovne telesne tipe, katere določi naš genski zapis. Ektomorfni, mezomorfni in endomorfni tip. Razlike med njimi se ne kažejo le po telesni postavi, temveč tudi obnašanju, vendar o tem kdaj drugič. 🙂

Dobro je vedeti pod kateri telesni tip spadamo. Na ta način prej dosežemo rezultate, saj se prehranjujemo in gibamo na način kot nam narekuje genski zapis oz. telesni tip. S klikom na povezavo lahko rešite hiter test, kateri vam po najbolj osnovnih vprašanjih določi telesni tip:

EKTOMORF

Ektomorfi so telesni tipi, ki jim zavida večina človeške populacije. To so tisti, ki “jedo kar hočejo, pa so še vedno suhi kot trlica”. Večinoma so ektomorfi visoki, suhi, z nizkim odstotkom telesne maščobe in imajo dolge, sloke mišice. So drobni in imajo izredno hiter metabolizem. Čeprav si vsi želimo biti ektomorfi, naj povemo da bi marsikateri svoj telesni tip zamenjali za katerega drugega. V kolikor želijo pridobiti na teži ali mišični masi, morajo zaradi svojega hitrega metabolizma pojesti na “tone” hrane, če želijo kakšen rezultat. To ne pomeni veliko hitre hrane in sladkarij oz. karkoli jim že pride pod roke, ampak izredno veliko kompleksnih ogljikovih hidratov, beljakovin in zdravih maščob. Pri treningu morajo upoštevati, da delajo krajše, intenzivnejše treninge s težkimi utežmi in čim manj kardio vadbe, ker zelo hitro izgubljajo mišično maso. Idealen trening za njih bi bil 8-10 vaj za moč, s 4 serjiami po 8 do maksimalno 12 ponovitev. Z vidika zdravja srčno-žilnega sistema se za njih priporoča le hoja v hrib ali hoja, saj je to edina kardio aktivnost, ki ne prispeva k izgubljanju mišične mase.

 

ENDOMORF

Endomorfi so ljudje, za katere rečemo, da so majhni, čokati, kompaktni ali masivni. Za mnoge je to najbolj neželeni telesni tip. Izredno hitro pridobivajo na teži, zelo težko pa jo izgubljajo. Njihove mišice so nedefinirane, saj so nagnjeni k nalaganju maščob. Mišice pridobivajo hitro in imajo velik volumen. Za endomorfe je priporočljivo, da v trening vključijo več kardio vadbe; kombinacijo dolgotrajnih aktivnosti (tek, hoja, kolesarjenje) pri nizki intenzivnosti ter visoko intenzivno intervalno vadbo (HIIT). Kadar izvajajo trening moči je boljše, če izvajajo večje število ponovitev 15-25 s 3-5 serijami vsake vaje. Odmor med serijami naj bo čim krajši, saj želimo s treningom vplivati na mišično strukturo in razviti bolj vzdržljive mišice, saj izgledajo daljše in bolj sloke.

 

MEZOMORF

Mezomorfi so telesni tipi, za katere rečemo da imajo športno ali atletsko postavo. Imajo idealno kombinacijo zgornjih dveh telesnih tipov. Dokaj visoki, mišičasti, z definicijo, močni, POPOLNI…
Za njih je najboljša izbira trening moči z utežmi, hitro pridobivajo mišično maso in hitro pridejo do želenih rezultatov. Ker vemo, da nihče ni popoln, tudi življenje mezomorfov ni. V kolikor želijo ohranjati svoj atletski videz, morajo paziti kakšno hrano jedo in koliko, saj tudi oni hitro nalagajo zaloge maščob. Kombinacija treninga moči (cca 3x tedensko), s 4-5 serijami po 8-15 ponovitev, 8-10 vaj na vadbeno enoto in kardio vadbe (2 na teden), enkrat daljša nizkointenzivna in enkrat HIIT. Telesne tipe lahko zasledimo že v puberteti, saj dozorevajo popolnoma drugače. Ektomorfi so tisti, kjer fantje pri 16 letih iščejo prvo kocino, dekleta pa čakajo, kdaj bodo lahko tudi one kupile prvi modrček  (late bloomer-ji 🙂 )

Endomorfi, so tisti, ki pri dvanajstih ali trinajstih letih izgledajo že skoraj popolnoma odrasli (fast bloomer-ji), mezomorfi pa seveda tisti vmes. Dozorijo nekoliko kasneje kot endomorfi ter nekoliko prej kot ektomorfi.

 

Polagamo na srce, da kljub temu, če ste ektomorf ali endomorf, ni vse zgubljeno, saj se da s telesno vadbo in pravo prehrano veliko narediti. Obstaja veliko čtiva na temo kako se telesni tipi lahko pomikajo v različne smeri, glede na življenski slog. Če veliko sedimo, se nam metabolizem upočasni, začnemo nalagati maščobe in se temu primerno redimo… Potem se začnemo gibati, pospešimo metabolizem, začnemo izgubljati maščobe in hujšamo. Zato je tudi veliko kombinacij mezomorfnih ektomorfov in mezomorfnih endomorfov itd., saj LAHKO VPLIVAMO na spreminjanje telesnega tipa. Ugotoviti je treba le KAKO 🙂 (namig: z rednimi treningi oz. gibanjem na način, kot je opisano pri vsakem tipu).

 

Viri fotografij:

  • http://www.accoladesfitness.com/wp-content/uploads/2015/02/body-types.jpg
  • http://content.answcdn.com/main/content/img/oxford/Oxford_Sports/0199210896.somatochart.1.jpg
  • http://www.innerexplorations.com/jungjpg/psy3.h14.gif
Back To Top