Skip to content

Kava – vpliv na zdravje in optimizacija učinkov

Kava – najboljši preworkout ali krivec za slab spanec?

Kava je zlata vredna: izboljša fokus, poveča energijo, pospeši metabolizem in celo ščiti možgane. 💡🔥 A če jo pijemo prepozno, udari nazaj – slabši spanec, več stresa in izguba mineralov. ⏳

✅ Kako jo optimizirati?

  • Pij do cca 12h ali 13h (ne 5 min pred spanjem 😉)
  • Hidracija! 🥤
  • Brez sladkorja = boljši učinki
  • Mleko? 🥛 Kravje upočasni absorpcijo kofeina, rastlinsko je lažje prebavljivo
  • Dodaj ščep soli za minerale 🧂

Kratko in jedrnato – zdaj veš, kako kavo uporabiti kot zaveznika. Katera pa je tvoja najljubša? Espresso, macchiato ali klasična črna? 👇

Kaj ima Primož, tipični javafil za povedati o kavi? 🙂

 

Na dolgo pa gre to takole:

Pozitivni učinki kave

  1. Povečana budnost in osredotočenost
    Kofein v kavi deluje kot stimulans centralnega živčnega sistema, saj blokira adenozin, nevrotransmiter, ki povzroča zaspanost. To izboljša budnost in pozornost.

  2. Izboljšana telesna zmogljivost
    Kofein spodbuja sproščanje adrenalina, hormona, ki pripravi telo na fizične napore. Zato športniki pogosto uporabljajo kavo kot naravni ergogenik.

  3. Podpora kognitivnim funkcijam
    Redno uživanje kave je povezano z zmanjšanim tveganjem za nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

  4. Antioksidativni učinki
    Kava vsebuje veliko antioksidantov, ki pomagajo pri zmanjševanju oksidativnega stresa in vnetnih procesov v telesu.

  5. Izboljšano razpoloženje
    Kofein spodbuja sproščanje dopamina in serotonina, kar lahko izboljša razpoloženje in zmanjša tveganje za depresijo.

  6. Podpora metabolizmu
    Kofein nekoliko pospeši metabolizem in poveča porabo kalorij, zato se pogosto uporablja v dodatkih za izgubo maščobe.

  7. Zmanjšano tveganje za sladkorno bolezen tipa 2
    Nekatere študije kažejo, da redno uživanje kave zmanjšuje inzulinsko rezistenco in tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

  8. Podpora zdravju jeter
    Kava je povezana z manjšim tveganjem za bolezni jeter, vključno s cirozo in rakom jeter.

Negativni učinki kave

  1. Izguba mineralov
    Kofein deluje rahlo diuretično in lahko poveča izločanje kalcija, magnezija in drugih mineralov, kar lahko vodi v pomanjkanje teh hranil.

  2. Povečana anksioznost in srčni utrip
    Pri občutljivih posameznikih lahko prekomerno uživanje kofeina povzroči živčnost, anksioznost in povečan srčni utrip.

  3. Motnje spanja
    Kofein ostane v telesu več ur in lahko vpliva na kakovost spanja, če ga uživamo prepozno v dnevu.

  4. Želodčne težave
    Kava spodbuja izločanje želodčne kisline, kar lahko povzroči zgago ali nelagodje pri ljudeh z občutljivim želodcem.

  5. Odtegnitveni simptomi
    Nenadna prekinitev uživanja kave lahko povzroči glavobole, utrujenost in razdražljivost zaradi odtegnitvenih simptomov kofeina.


Kako optimizirati učinke kave in zmanjšati negativne vplive

  • Uživanje po obroku
    Pitje kave po obroku zmanjša draženje želodca in pomaga pri boljši absorpciji hranil.

  • Dodajanje mineralov
    Ščep soli ali uživanje živil, bogatih z magnezijem in kalcijem, lahko pomaga nadomestiti izgubo mineralov zaradi uživanja kave.

  • Hidracija
    Kofein deluje rahlo diuretično, zato je pomembno, da čez dan pijete dovolj vode.

  • Izogibanje sladkorju
    Sladkor v kavi negativno vpliva na metabolizem in povečuje nihanja energije, zato je bolje uživati črno kavo ali jo sladkati s stevijo ali eritritolom.

  • Čas uživanja
    Najbolje je piti kavo v dopoldanskih urah ali najkasneje do zgodnjega popoldneva, da ne vpliva negativno na spanec.

Ali dodajati mleko?

Dodatek mleka v kavi je odvisen od individualnih preferenc in morebitnih vplivov na prebavo.

  • Kravje mleko

    • Vsebuje beljakovine in maščobe, ki lahko zmanjšajo kislost kave in jo naredijo lažje prebavljivo.
    • Lahko upočasni absorpcijo kofeina, kar pomeni bolj enakomeren dvig energije brez hitrega padca.
    • Nekateri ljudje imajo intoleranco na laktozo, kar lahko povzroči prebavne težave.
  • Rastlinsko mleko (mandljevo, ovseno, kokosovo, sojino)

    • Običajno ne vsebuje laktoze, zato je lažje prebavljivo za ljudi z intoleranco na mlečne izdelke.
    • Mandljevo mleko ima malo kalorij, a ne vsebuje beljakovin, kot jih ima kravje mleko.
    • Sojino mleko vsebuje več beljakovin in je dober nadomestek za kravje mleko.
    • Ovseno mleko lahko izboljša kremasto teksturo kave, a vsebuje več ogljikovih hidratov.

Ali mleko vpliva na učinke kave?
Mleko lahko nekoliko zmanjša antioksidativne učinke kave, vendar ta učinek ni tako izrazit, da bi bil klinično pomemben. Če vam kava brez mleka povzroča težave z želodcem, je smiselno dodati mleko, sicer je izbira odvisna od osebnih preferenc.


Vrste kave

  1. Arabica – Najbolj razširjena vrsta kave s prijetno aromo in nižjo vsebnostjo kofeina.
  2. Robusta – Ima močnejši, bolj grenak okus in višjo vsebnost kofeina. Pogosto se uporablja v espresso mešanicah.
  3. Liberica – Manj pogosta vrsta z edinstvenim, nekoliko sadnim okusom.
  4. Excelsa – Podvrsta Liberice z bolj izrazitim in kompleksnim okusom.

Slovarček kavnih napitkov

  • Espresso – močna in koncentrirana kava, osnova za številne druge napitke.
  • Dvojni espresso (Doppio) – dvojna količina espressa.
  • Ristretto – krajši in bolj intenziven espresso.
  • Lungo – daljša različica espressa z več vode.
  • Americano – espresso, razredčen z vročo vodo.
  • Macchiato – espresso z majhno količino mlečne pene.
  • Cappuccino – espresso z enakim deležem mleka in mlečne pene.
  • Latte – espresso z večjo količino mleka in malo pene.
  • Flat white – podobno kot latte, a z manj mlečne pene.
  • Caffè mocha – latte s čokolado.
  • Affogato – kepica vaniljevega sladoleda, prelitega z vročim espressom.
Back To Top