Skip to content

Ali lahko vplivamo na staranje?

Od trenutka, ko se rodimo, gre naše telo skozi mnoge spremembe in te trajajo … no, do konca. Življenja. 😊

Medtem ko so spremembe neizogibne (se ve), lahko na dejstvi KAKO in KAKO HITRO se staramo vseeno nekoliko vplivamo z našim načinom življenja oz. z življenjskimi navadami.

Saj ni nobena znanost, ampak sledeči nasveti lahko dodobra pripomorejo k bolj zdravem, kakovostnem, daljšem in bolj pomenljivemu življenju.

1)     OSTANITE V GIBANJU – Telovadba / rekreacija ima enega najboljših učinkov na naše zdravje, vpliva na počutje in splošni »fitness«. Če v to rekreacijo dodamo še druženje (vse je lepše v družbi) in naravo, smo na dobri poti. Ne pozabimo tudi na »uteži« (lastna teža ali dejanske uteži); pri tem veljajo tudi hišna ali vrtna opravila, če npr. kopljemo, zlagamo drva, prenašamo, kosimo, grabimo, pomivamo, prestavljamo …

 

2)     ZDRAVA PREHRANA – Kljub temu, da so vsa makrohranila (beljakovine, OH in maščobe) in mikrohranila (vitamini, minerali, rudnine …) pomembna, naj tukaj izpostavimo predvsem dve:

  • beljakovine: pomagajo pri obnovi in ohranitvi mišične mase, ki je zelo pomemben faktor pri ohranjanju telesne aktivnosti in zdravja nasploh.
  • antioksidanti: so telesne obrambni mehanizem. Kako do njih? Preprosto: zelenjava in sadje, najbolje lokalna in sezonska, večkrat dnevno in v čimbolj mavričnih barvah 😊

 

3)     OMEJITEV ALKOHOLA IN TOBAKA – Medtem ko vam “deci rujnega” sem ter tja najbrž ne bo škodilo, ne gre zanemarjati raziskav, ki so pri uživanju alkohola zelo konzervativne; telo ne more »shraniti« alkohola, zato ima nalogo, da ga čimprej odstrani iz telesa. Ko jetra alkohol presnavljajo lahko upočasnijo ali odložijo ostale pomembne naloge kot so prebava, absorpcija in shranjevanje za telo pomembnih hranil (beljakovine, maščobe, OH, vitamine, minerale …).

O tobaku nebi izgubljali besed. 🙂

 

4)     SPANEC – Čeprav je znano, da približno 3% svetovne populacije lahko normalno funkcionira le s 6 ur spanca na noč, je malo verjetno, da smo med njimi. Odrasli ciljajte na 7-9 ur spanca na kakovostnih ležiščih, v temi in tišini oz. brez svetlobnih (telefoni, tablice, tv, ulične svetilke …) ali zvočnih motilcev (hladilniki, klime, grelci, ulični direndaj …). Za obnavljanje telesa je najpomembnejša faza globokega spanca (najbolj učinkovito okoli 23.30 ure – tukaj ni jasno po katerem časovnem pasu :)). Ravno v fazi globokega spanja (ki nastopi cca 30 min po uspavanju) telo kopiči energijo za nov dan. To igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja, spodbuja se rast in razvoj, poteka obnova mišic in tkiv ter krepitev imunskega sistema.

 

Na tej točki bi lahko napisali še marsikaj (SMEH (predvsem se smejmo sami sebi, materiala je dovolj! 🙂 :)), stres, sonce, dihanje, čustva, delovno mesto, komunikacija), a smo mnenja, da so zgornje 4 točke super izhodišče za izjemne spremembe.

 

Kdaj je prepozno? Nikoli! A bolje je, da se te navade »primejo« čimbolj zgodaj v življenju in vam tako prihranijo marsikatero tegobo tekom let.

 

Dober tek, na zdravje, »live long and prosper« 😀

Back To Top