Skip to content

Napredek in ne popolnost

Zadali ste si cilj. Odlično! 🙂 In vse, kar je potrebno storiti za dosego cilja, ste že začeli izvajati in z vsakim dnem, z vsako potezo in z vsako akcijo ste bližje vašemu cilju. Bravo!

Pomembno vprašanje: ste zadovoljni z napredkom, ali želite doseči popolnost? Ali pa ste prehitro zadovoljni s povprečnim izidom? Kje je prav meja perfekcionizma?

V človeku naravi je, da si želi v svojih dejanjih doseči raven, na kateri je povsem zadovoljen s storjenim. Pa tudi, da nismo s storjenim večkrat zares zadovoljni in tavamo v doseganju popolnosti, le-ta pa se vedno izmakne (normalno, saj je vedno možno doseči še več).

Če ste tip človeka, ki gre rad po korakih do uspeha, pri čemer ne boste hlastali za popolnostjo (ampak boste ohranili visoko kakovost storjenega), berite dalje:

 1. Dolgoročen uspeh je posledica manjših izmerljivih korakov v začrtanem časovnem obdobju.
 2. Dolgoročen uspeh je le redko posledica kratkoročnega delovanja.
 3. Zadani cilji so najboljši tisti, ki so časovno opredeljeni, izmerljivi in realni.
 4. Gre za napredek in ne za popolnost (ne pa se zadovoljiti s povprečnostjo!).
 5. Načrtovani izid spremljajte in po potrebi prilagodite (program izvajanja, sredstva, časovni okvir…), ne pa izgubiti osredotočenosti.
 6. O svojih načrtih ter pričakovanih rezultatih lahko javno spregovorite ob sprejeti odločitvi; tako se boste težje izognili odgovornosti ob sprejetju te odločitve. 🙂
 7. Število hkratnih ciljev naj ne bo preveliko. Če so cilji lažje dosegljivi, jih je lahko več, pazite pa, da vam ne poberejo preveč energije.
 8. Korak za korakom je varneje kot preskakovanje in ubiranje bližnjic. Velikost koraka si določite sami.
 9. Če je nek korak pretežak, ga razdelite v več manjših in po potrebi prilagodite časovni okvir (prilagajanje, glej točko 05.)
 10. Časovni okvir naj bo 20% krajši od tistega, ki vam najprej pade na misel. Tako boste imeli 20% manevrskega prostora ob prilagajanju korakov, ter manjši (in potreben) pritisk, da stvar dokončate pred zastavljenim rokom. Če npr. želite izgubiti 10 kilogramov z osebnim trenerjem do 15. julija, ko odidete na zaslužen dopust, prestavite cilj na 15. junij in naredite vse, da bo cilj uresničen.
 11. Nagradite se za opravljene korake ter za končni cilj. Privoščite si masažo, savno, kopel, izlet, obisk, …. nato pa naredite načrt za napredovanje. Npr.: do 1. deecmbra bom svojo kondicijo izboljšal še toliko, da bom 10km pretekel še 5 minut hitreje kot do sedaj.
 12. Vedno bodite zadovoljni z opravljenim delom in nikoli ne prenehajte z načrtovanjem novih dosežkov. Pazite le, da ne zaidete v zanko “nikoli dovolj dobro”. Vedno je dovolj dobro, v kolikor se dobro počutite. Takrat lahko tudi najlažje najdete motivacijo za napredovanje.
Papir in svinčnik v roke in veselo načrtovanje vam želimo!  🙂

Napredek pri vadbi pilates, joge, funkcionalnih treningov, zdravja hrbtenice …

Na rekreativnih skupinskih ali individualnih vadbah se vse zgoraj našteto zelo lepo izrazi, če nismo naravnani k kratkoročnim rezultatom. Potrebno je imeti dolgoročni načrt. In vaditelji / trenerji / inštruktorji ga vedno imamo. Vemo, da bodo vadeči, v kolikor se bodo redno posvečali vadbi (ne samo na vodenih vadbah, tudi sami), po nekaj mesecih že veliko večji mojstri v obvladovanja svojega telesa in uma kot so bili pred tem.

 

Napredek je obvezen (in neizbežen).
Je pomemben princip evolucije, spremembe. Sprememba je edina konstantna stvar v vesolju.

Želja po napredku nam je vcepljena v DNK. Prebudimo jo in …. AKCIJA! 🙂

Back To Top