Skip to content

Skrb za telo – raztezne vaje

Za vse, ki ste tako ali drugače telesno aktivni ali pa aktivnost pogrešate in nikakor ne najdete časa, da bi šli v naravo ali na kakšno vodeno vadbo, smo pripravili seznam preprostih vaj, s katerimi svoje telo spravimo v pogon.

 

Preproste vaje

Vaje so preproste. Morda vseh ne boste izvedli čisto tako, kot je prikazano na sliki, a ne skrbite. Izberite si 15-20 vaj, ki jih izvedete umirjeno mirno, brez hitenja ter (nujno) s sproščenim dihanjem.

Za vsako vajo si vzemite 15-30 sekund (5-10 sproščenih vdihov in izdihov). Vrsti red vaj si lahko poljubno sestavite glede na vaš  namen. Izvajate jih lahko s hitrejšim tempom kot način dinamičnega ogrevanja pred vašim treningom / vadbo /rekreacijo, počasneje po koncu rekreacije, če pa vaje uporabljate za povečanje gibljivosti, se v njih pomudite nekoliko več časa in gibe izvedite do skrajnih leg gibljivosti sklepa.

 

Prenos PDF datoteke – Raztezne vaje PRIMUS (1.2 MB) – Desni klik in “Shrani kot / Save as”

 

“Kaj pa če mi ne gre?”

Zagotovo bo šlo. Vzemite si čas, preizkusite več vaj, več načinov, opazujte reakcijo telesa (ne sme boleti ali kako drugače čutiti neprijetno ostro bolečino).  Nismo si vsi enaki in nekaterim bodo morda bolj všeč nekoliko drugačne vaje za raztezanje. Prilagodite si jih svojim zmožnostim in stopnji gibljivosti. Sčasoma jih boste lahko nadgrajevali in priredili, kolikor vas je volja. Samo vztrajajte.

Če pa res želite pomoč pri izvajanju vaj, se pri nas lahko naročite na uro individualne vadbe z osebnim trenerjem.

 

Zakaj ravno raztezanje?

  • Nežno in učinkovito prebudi in poživi telo!
  • Vam ne pobere energije, temveč jo da!
  • Ko mišice in sklepe raztegnete in razgibate, telo pripravite na nov dan, izboljšate prekrvavitev, poženete metabolizem in z redno prasko zelo izboljšate držo.
  • Nekaj najslabšega, kar lahko storite (tudi nam se to zgodi, priznamo) je, da se iz ležečega položaja (spanje) takoj spravite v sedečega (avto, pisarna) in tam tudi cel dan ostanete. To je najboljši recept za zelo neprožne mišice, ki povzročijo veliko neskladij v telesu.
  • Med raztezanjem ste mirni, v telesu se ne dviguje raven kortizola (stresnega hormona), ki sicer ni vedno in nujno slab, ampak za vsak dan res ni nujno potreben. Več: JOGA IN STRES >>
  • Tako majhna navada, kot so preproste raztezne vaje, lahko močno izboljša stanja, kot so bolečine v vratu, križu, ali ledvenem delu.
  • Pozitiven psihološki učinek: takoj boste imeli občutek, da ste naredili nekaj zase in avtomatsko boste želeli to vzdrževati, zaradi česar boste verjetno (vsaj po naših izkušnjah) bolj skrbno izbirali tudi hrano in se večkrat odločili za gibanje.
  • Ali veste, da večina bolečin v telesu; nepravilna drža in celo poškodbe izvirajo iz pretirano zakrčenih mišic, ki za seboj potegnejo napačno držo? Gibljivost je res ključna za dobro počutje.

 

Pripravila: Nataša in Primož Kastelic, lastnika in vodje Primus vadbenega centra, vaditelja joge, osebni trener in vaditelj skupinskih vadb (Primož).
Oblikovala: Designa Studio.

 

OPOZORILO: Plakat/fotografijo vaj ni dovoljeno uporabljati brez naše privolitve. Če vprašate, privolimo vsakomur 🙂

 

Back To Top