Skip to content

PREKINI SVOJE DELO (2) – 5 minut za boljše počutje na delovnem mestu

 

Na delovnem mestu preživimo v povprečju 8 ur, skoraj 1 uro pa porabimo za v glavnem sedeči prevoz na delo. Položaji med delom so največkrat prisiljeno sedeče delo (računalnik) z zelo čudnimi položaji zapestij, ramen, vratu in medenice ter s šibkimi in zakrčenimi mišicami. Gibanja v tistih 8 urah praktično ni.

Spet drugi opravljajo enolične, rutinske ter ponavljajoče gibe, ki posledično povzročijo večje nesimetrije gibov in položaja telesa in s časoma pride do bolečin. To opažamo pri poklicih kot so natakarji, zobozdravniki, frizerji, fotografi, pa tisti v gradbeništvu, prevozništvu, proizvodnji ipd.

Razlogi, da prihaja do bolečin v telesu:

 1. Premalo ali nič gibanja
 2. Slabi oz. profesionalno deformirani gibi oz. gibalni vzorci
 3. Plitko in slabotno dihanje
 4. Preveč statični ali ponavljajoči enolični gibi
 5. Prekomerna teža in slaba prehrana
 6. Premalo kakovostnega spanca

V videu predstavljene vaje bodo koristne za vse, ki opravljate naslednja dela oz. imate takšen način dela ali preživljanje dneva:

 1. Branje / brskanje po telefonu (!!! Izjemno škodljivo, če je tega preveč naenkrat in prevečkrat na dan; glava je težka, vrat se ukrivi, rame zlezejo naprej, prihaja do napetosti in bolečin)
 2. Fotograf (dvignjena ramena, sključen hrbet, naprej potisnjena glava)
 3. Zobozdravnik (zasuk običajno le v eno smer, čuden položaj rok, ramen in vratu, sedeče delo, zakrčene prsne, kolčne, vratne … mišice)
 4. Frizer (obe roki in rami previsoko, zviranje medenice vstran, sključena drža)
 5. Natakar (veliko nesimetričnega dela z eno roko, predolgo časa zasukan trup/hrbtenica, rame visoko, veliko stoječega dela …)
 6. Vrtnar (veliko dela v predklonu, sključena drža, nesimetrično opravljanje del, ponavljajoči gibi)
 7. Čistilka (pometanje, stanje, nesimetrično opravljanje dela, ponavljajoči se gibi)
 8. Gradbeni delavci (dvigovanje težkih bremen, utrujajoče delo, premalo premora oz. časa za regeneracijo, premalo spanca, kakovostne prehrane)
 9. Proizvodnja (nesimetričnost, utrujenost, ponavljajoči se gibi, enoličnost gibov …)

Vaje za ublažitev morebitnih bolečin zaradi narave dela vzamejo le nekaj minut na dan, pomembno pa je, da naj bodo res vsak delovni dan in večkrat na dan po par minut, da se telo postopoma nauči gibanja, ki mu preide v navado in se s tem postopoma odpravijo določene nevšečnosti.

V pomoč vam bo tudi naslednji fotokolaž vaj, ki jih lahko dnevno naredite. Za podrobna navodila nas lahko pocukate za rokav (info@primus-vadbe.si)!

 

Če imate v podjetju poseben način dela in bi želeli, da vam pripravimo prilagojen spisek vaj samo za vaše okoliščine, nam to sporočite!

Lepo vas pozdravljamo iz Primus ekipe
Primož Kastelic

📧 𝗘: primoz@primus-vadbe.si
📞 𝗠: +386 (0) 41 876 588

Back To Top