Skip to content

Vpliv gibanja in prehrane na storilnost v podjetju

Fizične aktivnosti, predvsem redna vadba, dokazano zvišujejo storilnost na delovnem mestu. S povečano cirkulacijo “nahranimo” naše celice in spodbudimo nastanek novih mitohondrijev.

Ustanovitelji, vodje in vsi, ki delate z ljudmi zelo dobro veste, da so zaposleni hrbtenica vaše organizacije in tisti, od katerih je odvisna produktivnost, efektivnost in navsezadnje tudi napredek podjetja. Ko so temelji močni, dobro povezani in oskrbovani, lahko ohranjamo trdno zdravo strukturo, ki bo z lahkoto kljubovala vsakodnevnim naporom in še naprej prispevala k brezhibnemu delovanju podjetja. 

Kadar so temelji neoskrbovani, sčasoma postanejo nestabilni in posledično na več načinov zaustavljajo napredek. Vodilni lahko “motor vašega podjetja” negujete že s preprostimi stvarmi kot sta pohvala in primerna kritika, ki bosta spodbujali zdrav in korekten poslovni odnos. Z uvedbo zdrave malice in ponudbe rednega gibanja pa boste naredili še en korak dlje. Vedite, da so vaši zaposleni kot lončnice, ki jih je potrebno neprestano zalivati in negovati, da bi lahko cvetele.  Preden entuziastično začnete z uvedbo vojaškega režima sklec, počepov in teka po pisarni si poglejmo zakaj vas skušamo prepričati, da je to nekaj o čemer bi zagotovo morali razmisliti.

Vsak zaposleni ima zunaj delovnega okolja zasebno življenje, ki nevede vpliva na njegovo storilnost v vašem podjetju. Dobri vodje zato vedno vzamejo pod drobnogled “vitalnost” svojega kadra. Vsi vemo, da ima redno gibanje in zdravo prehranjevanje poleg izgube kilogramov in dobre fizične pripravljenosti vpliv tudi na psihično počutje. V kateri luknji torej tiči zajec? 

Poleg pospešene cirkulacije se med gibanjem sproščajo še možganom prijazni endorfini, ki vplivajo na počutje.

Gibanje pospešuje cirkulacijo krvi, ki telo in vse organe oskrbuje s kisikom in glukozo. Glukoza je oblika sladkorja in glavni vir energije naših celic. Ker so možgani ena sama velika mreža nevronov in živcev, porabijo več kot polovico telesne glukoze, da lahko opravljajo funkcije kot so razmišljanje, spomin in učenje. Kadar imajo hrane premalo ali pa je dostava  te upočasnjena, delujejo na nižjih obratih.

Fizične aktivnosti, predvsem redna vadba, dokazano zvišujejo storilnost na delovnem mestu. S povečano cirkulacijo “nahranimo” naše celice in spodbudimo nastanek novih mitohondrijev. Spoznali ste jih pri urah biologije! V mitohondrijih nastaja molekula ATP (adenozin trifosfat), ki daje našemu telesu energijo. Z gibanjem in redno vadbo bomo v telesu sčasoma ustvarjali več ATP-a, ki pa bo še povečal mentalne zmogljivosti naših možganov.    

Ni potrebno, da vaši zaposleni tečejo od mize do mize  (je pa dobra ideja), zadostuje že 10 minutni sprehod po uri sedenja. Zakaj? Večja prekrvavitev pomeni višjo zmogljivost možganov, kar znatno izboljšuje posameznikovo koncentracijo in produktivnost. Tako se lažje usmerimo v svoje delo, si efektivno razporedimo delovne naloge in presežek energije na ta način spreminjamo v nekaj konstruktivnega. Produktivnost posameznika je tista, ki  narekuje kako hitro in uspešno bo delo opravljeno ter na koncu določa tudi kvaliteto poslovanja našega podjetja. 

Poleg pospešene cirkulacije se med gibanjem sproščajo še možganom prijazni endorfini, ki vplivajo na počutje. Čeprav endorfini delujejo v nekem harmoničnem krogu, gre med njimi izpostaviti serotonin, poznan tudi kot hormon sreče.

Poleg pospešene cirkulacije se med gibanjem sproščajo še možganom prijazni endorfini, ki vplivajo na počutje. Čeprav endorfini delujejo v nekem harmoničnem krogu, gre med njimi izpostaviti serotonin, poznan tudi kot hormon sreče. Serotonin je nevrotransmiter, ki pomaga prenašati sporočila v možganih in zniževati škodljivo visoke količine hormonov v telesu (npr. adrenalin in kortizol). Opravlja več funkcij ter uravnava razpoloženje, apetit in spanec. Vsi se lažje, hitreje in bolj konstruktivno soočamo s stresom kadar smo dobro naspani, dobro prehranjeni in se dobro počutimo. Konstruktivno reševanje izzivov na delovnem mestu lahko vodi v večjo medsebojno povezanost našega kadra in posledično ustvarja prijetno delovno okolje. Izpostaviti gre, da najuspešnejša podjetja na svetu (Google, Facebook, Microsoft ipd.) skrbijo za zdravje zaposlenih z uvedbo gibanja na delovnem mestu (hoja po stopnicah namesto dvigala, oddaljena namestitev pisarniških elementov ipd.) in ponudbo vadbe znotraj/zunaj delovnega časa. Tako bistveno povečujejo sotrilnost. Primere dobrih praks zasledimo tudi v uspešnih slovenskih podjetjih. Kadar v podjetju uvedemo skupinske aktivnosti, nevede spodbujamo tudi timsko delo. 

Vadba torej bistveno izboljšuje zdravje in posledično storilnosti podjetja, vendar pa tudi najboljša tehnologija na svetu propade brez ustreznega goriva. Telo potrebuje uravnoteženo zdravo prehrano še za produkcijo našega “srečnega” hormona, ki v največji koncentraciji nastaja ravno v prebavnem traktu. Nizke količine serotonina prispevajo k razdražljivosti, anksioznosti, depresiji in pesimizmu, povzročajo nespečnost in vplivajo na vzorec prehranjevanja. Vidite povezavo? Good food for a good mood!  Podjetja seveda želijo poslovati vitko, zato so lahko spremembe na področju prehrane in vadbe minimalne. Za začetek zadostuje dobra ozaveščenost kadra o zdravi prehrani. V naslednjem koraku pa lahko ponudite preprosto malico v obliki svežega sadja in zdravih prigrizkov, ki bodo nadomestili avtomate s priboljški. Kot vodje lahko zaposlene spodbujamo tudi k redni fizični aktivnosti in jim omogočimo redno vadbo znotraj (vedno bolj popularne so t. i. “mid-day” rekreativne dejavnosti) ali zunaj delovnega časa. 

 

V podjetju omogočite tedensko rekreacijo (joga, pilates, funkcionalne vadbe ipd.), da zaposleni pridobijo ali ohranijo telesno in mentalno kondicijo!

Nekaj nasvetov, kako lahko poskrbite za zdravje podjetja: 

 • omogočite tedensko rekreacijo (joga, pilates, funkcionalne vadbe ipd.),
 • uvedite vsakodnevni skupinski in zdrav obrok (malica, zajtrk ali kosilo), 
 • založite pisarno s svežim sadjem, zdravimi prigrizki in čaji,
 • naredite še korak dlje s ponudbo lokalnih prehranskih izdelkov (tako boste poskrbeli tudi za okolje),
 • razveselite zaposlene s trajnostnimi izdelki za večkratno uporabo (ki bodo seveda nadomestili tiste za enkratno uporabo, ki so pretežno iz škodljivega težko razgradljivega materiala),
 • uvedite sprostitvene dejavnosti (masaža, meditacija ipd.),
 • v delovnem okolju uredite prostor za druženje in družabne aktivnosti,
 • uvedite 5-10  minutne pavze po uri ali dveh sedenja,
 • razporedite elemente v pisarni tako, da bodo spodbujali gibanje zaposlenih,
 • prostor opremite z zelenimi rastlinami, ki bodo izboljšale zrak,
 • najbolj ključne osebe in tiste z najmanj časa ter največ stresa v podjetju se lahko odločijo za osebno trenerstvo ali vadbe/treninge v manjši zaprti skupini, da se v celoti vadba prilagodi njim, njihovim potrebam, načinu dela …

 

Za več informacij in pomoč se lahko obrnete na nas, kjer bomo skupaj z vami oblikovali program in poiskali ustrezne rešitve. 

 

Maja Kržišnik, dipl. psihosocialne pomoči in prehranska svetovalka
Primus vadbeni center, Koprska 108c Ljubljana Vič/Murgle,
051-696-303, info@primus-vadbe.si

Back To Top