Skip to content

Sladkamo se z BELIMI MURVAMI

Saj poznate tisto o otroku, ki bi rad nekaj sladkega, pa mu mama reče, naj poje jabolko? Eh, jabolko pač ni sladica! Vendar pa murve z lahkoto nadomestijo sladke prigrizke in zelo hitro potešijo željo po sladkem.

Murve, še eno ime, ki vam morebiti ni najbolj poznano. Gre za sadež, ki po videzu na moč spominja na maline in robide. Le da so mnogo bolj sladke, sploh posušene. Grickate jih lahko kot bombone ali pa jih uporabite v zdravih zajtrkih in v pripravi slaščic. A recepte bomo pustili za konec, naj vam najprej predstavimo zakaj smo nad murvami navdušeni.

Drevo murve izvira iz jugovzhodne Azije, od koder so ga že zdavnaj prinesli tudi k nam. V Evropi je pogosto v toplejših predelih (uspeva v primorskih krajih), murve pa lahko najdete po celem Balkanu.

In zakaj bi ravno murvam posvetili več pozornosti kot drugim suhim sadežem? Najprej – ker so strašansko okusne! Dalje pa zaradi njihovih zdravju koristnih lastnosti. Čeprav gre za zelo sladek sadež, raziskave kažejo, da murve pomagajo uravnavati sladkor in holesterol v krvi, česar za »običajne« sladkarije pač ne moremo trditi. Obenem tudi nežno čistijo telo in imajo blagodejne učinke na jetra, ledvica in sečila.

In stavimo, da je vsaj ena od krem, ki ste jih uporabljali, že vsebovala izvlečke bele murve, kajti v kozmetiki je izredno cenjena zaradi svojih »antiage« lastnosti in zmožnosti čiščenja madežev na koži (nepravilno razporejen pigment) ter zmožnost preprečevanja nastanka rdečice.

Suhe bele murve so torej posladki, s katerimi se lahko sladkate brez slabe vesti! V Primus vadbenem centru so vam na voljo brezplačno kot posladek po vadbi, za kar je poskrbela spletna trgovina Malinca. Če so vam murve všeč, prosite na recepciji za letak, saj vam je Malinca pripravila tudi kodo za popust pri nakupu v spletni trgovini.

Zdaj pa k receptu. Murve namreč poleg prigrizka lahko uporabite tudi v kulinariki. Odlično se obnesejo pri vseh vrstah zajtrkov – s proseno kašo, kosmiči ali v jogurtu. Za bolj zahtevne želje pa spodaj en sladek recept.

 

Tapiokin puding s kokosom, mangom in murvami

To je lahka, okusna in nadvse hranljiva sladica. Pripravite jo lahko na tisoč in en način, odvisno od vaše domišljije in želja.

Sestavine:

 

Postopek:

Najprej pripravite tapiokin puding. Imejte ves čas v mislih, da puding ne sme vreti, temveč se mora kuhati malo pod vreliščem (na cca 80 stopinjah Celzija), saj tako kokos ohrani vse hranljive snovi.

V kozici zmešate kokosovo vodo in tapiokine kroglice. Mešanico pristavite na ogenj in kuhate do malo pod vreliščem. V približno minuti do dveh »vretja« (ne pravega vretja!) bo tapioka že popila vso tekočino. Nato mešanici dodate vaniljo in kokosovo mleko ter kuhate še približno 20 minut, med kuhanjem pa ves čas mešajte puding z metlico, da se ne bo prijel. Tapioka je kuhana, ko kroglice postanejo povsem prozorne. Kozico odstavite z ognja ter v puding vmešate še kokosovo moko in kokosov sladkor.

Puding je pripravljen in zdaj se mora ohladiti. Postopek nadaljujete kot pri običajnem pudingu – prelijete ga v skodelice in postavite v hladilnik. Tik pred serviranjem olupite in narežite svež mango. Puding posujte s kokosovim čipsom in murvami, ter povrhu položite sveži mango. Po želji ga lahko dopolnite tudi s sadnim sladoledom. Pa dober tek!


Spletna trgovina Malinca je prava zakladnica zdravih živil in idej za kuho. V sodelovanju s Primus vadbenim centrom vam pripravlja mnoga drobna presenečenja. Malinca v mesecu avgustu udeležencem Primus vadb podarja darilca: goji jagode, murve, konopljin čaj, kosmiče in granolo s čokolado in mandlji. V Primus vadbenem centru pa lahko brezplačno preizkusite Malincine izdelke: konopljin čaj, matcha čaj in riževe proteine. V Primus centru vas čakajo tudi letaki s kodo za popust v spletni trgovini Malinca. Dobrodošli!

Back To Top