skip to Main Content
051-696-303 info@primus-vadbe.si

Kaj je joga?

Joga je veja indijske filozofije, poznana je že več tisoč let in je celostna znanost o življenju, ki obsega telo, um in dušo.

Preprost in naraven sistem vključuje 5 temeljnih načel:

 • pravilna telesna vadba,
 • pravilno dihanje,
 • pravilno sproščanje,
 • pravilna prehrana,
 • pozitivno razmišljanje in meditacija,

Jogo lahko vadi vsakdo, saj jo je mogoče vključiti v vsakršna življenjska načela.

Sanskrtska beseda joga ima več pomenov, med drugim tudi “vpreči v jarem” ali “združiti”, kar se nanaša na združitev duše z univerzalno zavestjo ali Absolutnim. Beseda joga pomeni tudi povezanost snovnega telesa z umom in duhom in je metoda za preseganje omejitev ega in dosego razsvetljenja.

Joga pa ni le duhovna pot, temveč tudi oblika “pravilnega življenja”, zbirka moralnih, etičnih in praktičnih navodil, ki nam pomagajo živeti uravnoteženo in zdravo.

Joga je znanstveno utemeljen sistem in ne religija, niti ni v nasprotju z njo. Vadijo jo lahko ljudje vseh religij in prepričanj. S svojimi vplivnimi tehnikami za vzpostavitev notranjega miru, harmonije in jasnosti uma, je joga zelo primerna za moderni svet, tako Vzhodni kot Zahodni. Glede na povečan tempo življenja in konfliktnost ter stres, ki pride z njima, lahko rečemo, da je joga postala eno od pomembnih in učinkovitih orodij za večanje ustvarjalnosti in radosti naših življenj in nenazadnje za preživetje samo.

Vadba joge prinaša telesne, čustvene in predvsem duhovne koristi. Nekatere, na primer povečana gibljivost in umirjenost, utegnete opaziti že kmalu po začetku vadbe, druge pa se bodo začele kazati počasneje, ko boste razvijali novo zavedanje svojega telesa in uma.

Na telesni ravni prinaša joga večjo moč, prožnost in vzdržljivost. Joga izboljšuje občutek za ravnotežje, telesno držo, gibčnost in eleganco.

Poudarek na dihalnih tehnikah izboljšuje dihanje, zato globlje in polnejše dihamo tudi tedaj, kadar ne vadimo joge.
Najpomembnejše pa je, da je joga za vsakogar pot osebnega odkritja. Ko boste začeli vaditi, boste spoznali njen posebni in enkratni pomen.

Učinki vadbe joge so kumulativni. Redna vadba in ohranjanje začetniškega pristopa imata globok in dolgotrajen učinek. Ko postane redna vadba joge del vašega življenja, boste nagrade, ki jih prinaša, občutili v vsakodnevnem življenju. Bodite potrpežljivi in kmalu boste lahko uživali koristi prave združitve telesa, uma in duha.

 

Kaj je HATHA JOGA?

Na zahodu je najbolj priljubljena t.i. HATHA JOGA, ki jo lahko opredelimo z omenjenimi 5 temeljnimi načeli. Pri Hatha Jogi je poudarek namenjen urjenju fizičnega telesa, vendar je to urjenje namenjeno temu, da človek postane njegov gospodar, tako da telo služi notranjemu duhovnemu Jazu.

Hatha joga je pot obvladovanja telesa in jo pravzaprav štejemo kot pripravo na radža jogo, za katero sta potrebna telesna moč in nadzorovano dihanje.

Na zahodu hatha joga pomeni predvsem:

 • vaje
 • pranajamo
 • očiščevalni postopki
 • meditacijo

Najprej vadba, potem pa filozofija. Beseda hatha pomeni silovit in čeprav te besede ne moremo takoj povezati z jogo, so vaje hatha joge res mogočne. Poglavitni vidik joge je prav uravnoteženje nasprotujočih si sil – vroča energija se združi s hladno, trdo z mehkim, moški z ženskim.

Ha – sonce
Tha – luna

Pomeni združevanje pozitivnega in negativnega pola. Je proces kontroliranja prane, ki se pretaka po dveh glavnih nadijih – idi in pingali.

 

PRANAYAMA – NADZOROVANO DIHANJE

Pranayama je sestavljena iz besede prana (energija) in ayama (omejiti, obvladati). Prana je za jogo to, kar je za našo civilizacijo elektrika. Opredeljujejo jo kot Kozmično energijo. In znanost o nadzorovanju prane se imenuje pranajama. Ne samo dihalne tehnike, vse jogijske vaje skušajo doseči ta nadzor.

 

Osnovna načela in vaje

Vsaki naši dejavnosti ustreza njena značilna vrsta dihanja. Ni potrebno, da smo jogiji, zato da vemo, da med tekom dihamo drugače, kot če sedimo, in da je naš dihalni ritem zvečer drugačen kot v spanju. Tudi: jezen človek diha drugače kot nestrpen človek, drugače kot srečen in zadovoljen človek.
Staroindijski rišiji so proučevali dolžino, ritem, trajanje, jakost, težišče ipd. sape. Tok zraka, ki ga izdihnemo, je različen glede na naše aktivnosti, sapa pa je vedno krajša, čimbolj se osredotočimo, umirimo.

Kratka vaja: Sedemo v udoben položaj z zravnano in pokončno hrbtenico in z glavo pokonci, oči zapremo. Se sprostimo in obmirujemo kot kip! Zavedajmo se sape, vsakega vdiha in izdiha. Med vdihovanjem, ki mora biti globoko in tridelno (trebuh, prsni koš, vrh pljuč), občutite, kako zrak prodira v nosnice, del žrela, grlo, … Ob izdihu upočasnite zračni tok iz nosnic in skrajšajte sapo (“domet” oz. dolžino in ne trajanje). Dihanje postaja vedno tišje, počasnejše, a ostaja globoko. Izdih in vdih mora biti nemotena in neprekinjena; tako se plinske in pranične izmenjave najbolje vršijo.

Poglavitna je koncentracija! Ne pustite, da bi vas zmotili zunanji dejavniki ali pa vaše švigajoče misli, kljub temu, da je to kar težka naloga. Ob dihanju si lahko za osredotočanje ponavljamo kakšno mantro, afirmacijo ali deklaracijo, jogiji priporočajo seveda besedico OM. Nato pa, ko se umirimo, spremljamo vsak vdih in izdih. Vsak vdih, vsak izdih. Vdih … Izdih … vdih … izdih. To je pravo zavedanje, meditacija, sprostitev, … To je joga.

Če vajo delate dlje, skušajte ostati budni in spremljajte morebitne vzorce, barve, vrtince, medtem ko imate oči še vedno zaprte. Ne prizadevajte si, da bi te vzorce ali barve spreminjali po svoji volji, in ne odklanjajte dogajanja “v vaši glavi” (misli). Sprejmite vsako misel, vsak impulz, potem pa ga sprostite, spustite mimo in se vrnite k zavedanju diha in izdiha.

Po nekem času, svoje dihanje ponovno počasi poglobimo, svojo sapo podaljšujemo. Vaja je zelo učinkovita in neškodljiva, zadrževanje sape pri praznih pljučih ni nevarno, učinki na duševnosti so veliki. Absorpcija zavestne duševnosti utiša intelekt in istočasno razvije intuicijo.

Če poskusite kaj takšnega vaditi redno po 5-10 minut na dan (najbolje zjutraj ali zvečer), se boste umirili in nov notranji mir bo razjasnjeval vaše dneve. Če vajo kombinirate z lahkim tekom po gozdu, se vmes kje ustavite, prisluhnete tišini in na ta način umirite svoje dihanje, ste za telo storili ogromno.

 

OM

Om je sveti zvok vesolja, en sam zlog, v katerem vibrira vse vesolje. Je univerzalna mantra, ki jogijem ponazarja univerzalnega duha ali Absolutno.

“Om simbolizira najvišjo resnico,
je vse, kar je bilo, kar je, in kar bo –
ta večna beseda je vse.”

Mandukja Upanišada

Glas “OM” se deli na štiri dele:

 • “a” – budnost
 • “u” – sanje
 • “m” – globoko spanje brez sanj
 • nosniški “m” – transcendentno

Zgornja krivulja ponazarja budnost, dolga spodnja – sanjanje, jeziček, ki izhaja med njima, simbolizira globoko spanje brez sanj, polmesec pod piko pomeni majo – tančico iluzije, pika pa transcendentalno stanje.
Om imenujemo tudi “mula mantra”, kar pomeni “korenska mantra” in ga pogosto postavljajo pred kakšno drugo mantro ali za njo. Petje om-a na začetku meditacije spodbuja zavedanje vibracije v telesu, ki ji lahko sledimo z umom. Vsaka ponovitev naj se začne v popku in se dviga proti čelu. Brenčeči zvok “m” na koncu zadržimo najdlje – čutiti moramo, kako vibrira v lobanji. V tišini, ki sledi petju om-a, poskusimo zaznati, kako telo še vedno vibrira. Osredotočimo se na to vibriranje in prisluhnimo neslišnemu zvoku “om-a” v svojem subtilnem telesu – najbolj pristen zvok naj bi ustvarila tiha meditacija z zlogom “om”.

 

Naj vam branje vzbudi še večjo radovednost!

 

“Vadi yogo dnevno in vse ostalo bo prišlo…”
“99% prakse (vadbe), 1% teorije”
Sri K.Pattabhi Jois

JOGA - praksa telesa, uma in duha

Prijave in več info:

Back To Top