Skip to content

Nori na GOJI JAGODE

Majhne, sladkaste rdeče jagode so že kar nekaj let pravi »hit«, če jih že moramo tako imenovati. Zanje ste gotovo že slišali, če ne vsaj preizkusili. Tudi v Primus vadbenem centru smo »nori na goji« in danes vam razkrivamo, zakaj. Na koncu članka pa najdete tudi tri slastne recepte za njihovo uporabo – če vam slučajno manjka idej, kako jih uporabiti.

 

Zakaj goji jagode štejemo med »super hrano«?

Za začetek naj povemo, da goji v resnici niso tako eksotične jagode, kot se sprva sliši. V naši vsakdanji prehrani uporabljamo marsikatero živilo, ki pri nas prav tako ni avtohtono (recimo kava, kakav, čaji itd), le da smo se na njihovo uporabo privadili in se nam ne zdijo več »eksotična«. Gre za drevo, katerih plodovi so po videzu zelo podobni šipku, običajno pa jih uživamo posušene. Goji najbolje uspeva v visokih hribovjih Kitajske, tamkajšnji prebivalci pa so jih že zdavnaj prepoznali za nepogrešljiv del prehrane.

Goji jagode so malodane zlata vredne, ko pride do vseh telesu koristnih snovi, ki jih vsebujejo. Obenem so prav slastne in verjamemo, da jih boste brez težav uvedli v svojo prehrano.

Zakaj torej prav goji? Ker:

  • Vsebujejo 18 aminokislin, vključno z osmimi esencialnimi (telo jih ne zmore tvoriti samo, so pa ključnega pomena za zdravje)
  • Veljajo za enega najbogatejših virov antioksidantov
  • Vsebujejo 6 vitaminov, 11 mineralov in 5 nenasičenih maščobnih kislin
  • Krepijo imunski sistem
  • Pomagajo telesu pri okrevanju po boleznih
  • Višajo nivo energije in pomagajo omiliti posledice stresa
  • Povečujejo proizvajanje rastnega hormona (ki je za mladostni videz in krepitev mišic po vadbah še kako pomemben!)
  • Uravnavajo krvni pritisk in holesterol v krvi
  • Pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov
  • Razstrupljajo telo in čistijo kožo
  • In še bi lahko naštevali

 

Na kratko povedano – tako kot velja pregovor o enem jabolku na dan, si za uho zapišite, da vsak dan pojejte prgišče goji jagod.

 

Zdaj vas verjetno že na moč zanima, kolikšna je dnevna »mera« teh opevanih jagod – kot pri vsaki dobri stvari, vam tudi tukaj ni treba pretiravati. Prgišče ali dve bosta več kot dovolj za dnevne potrebe. Sicer pa ne skrbite, tudi če jih boste pojedli kaj več, nimajo stranskih učinkov.

Če vas zanima obsežna znanstvena študija, kjer so testirani vsi pozitivni učinki goji jagod (imenovanih tudi volčje jagode), vabljeni, da jo preberete TUKAJ >>

 

Trije recepti za uporabo goji jagod

Vsakdo ima svoje prehranske navade in zato vam bodo nekatere priprave goji jagod morda ljubše, kot druge. Vseeno si zapomnite, da jih kot okusen prigrizek lahko jeste same (recimo namesto drugih prigrizkov), ali pa jih uporabite pri kuhi.

 

Zajtrk ali malica z goji jagodami

Čar goji jagod je, da se odlično podajo k vsem sladkastim jedem. Tako si za zajtrk lahko pripravite proseno kašo ali kosmiče, kamor na koncu dodate še goji jagode. Najbolje je, če jih k jedi dodate, ko je ta že kuhana, saj lahko s prekuhavanjem uničite nekatere koristne sestavine v jagodah. Prav lepo bodo popestrile tudi malico – jogurt / sojin jogurt z goji jagodami, kakavovimi semeni, chia semeni in suhimi murvami – taka malica je pravo bogasto koristnih snovi za telo!

 

Recept za proseno kašo:

 

Priprava:

Na ogenj pristavite kozico, v kateri počasi zavrete mleko (recept je najbolj okusen z rastlinskim mlekom). V mleko dodate ščepec cimeta in dobro premešate z metlico, nato dodate še proseno kašo. Prosena kaša se kuha približno 10 minut, lahko tudi kakšno minuto dlje, da se popolnoma zmehča. Če vmes opazite, da je povrelo vso mleko, ga dodate še malo – po občutku. Vsake toliko kašo premešate, ni pa je treba ves čas mešati, saj se ob zmernem ognju ne prijemlje na posodo.

Ko je kaša kuhana, jo odstavite. Vmešajte malce kokosovega olja in premešajte, da se le-to stopi. Operte jabolko ali hruško in sadež narežete na manjše kose ter vmešate v kašo. Pustite, da se približno pet minut vse skupaj hladi. Sadež se bo malce zmehčal in kaši dodal sladkobo, kaša pa bo najverjetneje popila vso odvečno tekočino, tako da ji pred serviranjem po okusu dodate še malce mleka ali jogurta (navaden / grški / sojin) – odvisno od tega, kaj vam je bolj po godu.

Ko je kaša že na krožniku, ji dodajte še preostale sestavine: goji jagode, kakavova semena, konopljina semena in chia semena. Pustite stati še nekaj minut, da se chia napije tekočine. Mmm, dober tek!

 

Tak zajtrk vam bo koristil v mnogih pogledih. Za začetek je prosena kaša izredno zdrava, pomaga pa tudi k rasti las in nohtov ter obnavljanju kože. Proso je brez glutena in lahko prebavljivo, zato boste po takem zajtrku lahkotni in pripravljeni na nov dan. Kokosovo olje bo poskrbelo, da že zjutraj zaužijete nekaj koristnih maščob, obenem pa ne boste tako hitro lačni, kot bi bili, če zajtrk ne bi vseboval nobenih maščob. Konopljina semena so odličen vir beljakovin, kakavova semena dvigujejo raven hormona sreče, chia poskrbi za dnevno količino omega3 maščobnih kislin in zaradi svoje strukture omogoča daljšo sitost. O goji jagodah pa smo že prej vse povedali. To je torej zares »super zajtrk«, ki kar poka od zdravja.

Recept si lahko prilagodite svojemu okusu in ga preizkušate z različnimi sestavinami, dokler ne ugotovite, kaj vam najbolj ustreza. Z uporabo rastlinskega mleka je primeren tudi za vegane in preobčutljive na laktozo; primeren je tudi za preobčutljive na gluten.

 

(Ledeni) čaj iz goji jagod

Kitajci tradicionalno goji jagode uporabljajo za pripravo čaja in juh, saj je njihova kuhinja drugačna od naše. Čaj iz goji jagod je nadvse okusen in blag – ni kot kakšen močen zeliščni čaj.

Prgišče goji jagod pet minut kuhate v vodi in potem vse skupaj pustite stati da se malce shladi. Čaj ponudite z goji jagodami vred, saj je ravno v plodu največ koristnih sestavin. Po okusu čaj lahko sladkate z medom ali pa ga kombinirate s kakšnim zeliščem, na primer svežo meliso.

Iz ohlajenega čaja lahko pripravite tudi osvežilno poletno pijačo. Ohlajenemu čaju dodajte svežo meliso ali meto, ožeto limono in kokosov sladkor. Vse skupaj postavite v hladilnik za eno uro in že imate izvrsten ter zdrav domači ledeni čaj!

 

Slaščica iz goji jagod

Če obožujete presne slaščice, lahko goji jagode dodate mariskateri izmed njih. Samo malce iznajdljivosti bo potrebne. Tokrat vam predajamo Malincin recept za male presne tortice z goji jagodami. Tortice so prava energijska bomba, polna zdravih sestavin. Seveda tudi z njimi ne gre pretiravati, a verjemite, da so veliko boljše za vaše telo, kot pa velik kos torte 🙂

Sestavine:

Postopek:

Datlje lahko za 10 minut namočite v mlačni vodi, če so zelo suhi. Če so še sveži, namakanje ni potrebno. V mešalniku skupaj zmeljete najprej datlje in med. Ko so ti dodobra zmleti in je nastala gosta pasta, dodate mandljevo moko, vaniljo in sol.

Gosto pasto preložite na peki papir ali na folijo ter jo s pomočjo folije/papirja zvijte v dolgo in tanko »rolado« – dobiti morate valj, ki ga boste kasneje narezali na manjše koščke. Zavito maso dajte v hladilnik za približno 3 ure, da se dodobra strdi. Ko je masa strjena, jo vzemite iz hladilnika in narežite na manjše koščke.

Na vodni kopeli stalite čokolado, nato pa vanjo pomakajte koščke pripravljene sladice. Slaščico položite na pladenj in jo bogato potresite z narezanimi goji jagodami in pistacijami (če ste nanje alergični, jih lahko nadomestite tudi z drugimi oreščki ali kokosom). Ponovno postavite v hladilnik za približno pol ure, da se dokončno strdi še čokolada.

Pa dober tek!

 

Opomba: sladica je najboljša ohlajena in tudi hraniti jo morate v hladilniku.


Spletna trgovina Malinca je prava zakladnica zdravih živil in idej za kuho. V sodelovanju s Primus vadbenim centrom vam pripravlja mnoga drobna presenečenja. Malinca v mesecu avgustu udeležencem Primus vadb podarja darilca: goji jagode, murve, konopljin čaj, kosmiče in granolo s čokolado in mandlji. V Primus vadbenem centru pa lahko brezplačno preizkusite Malincine izdelke: konopljin čaj, matcha čaj in riževe proteine. V Primus centru vas čakajo tudi letaki s kodo za popust v spletni trgovini Malinca. Dobrodošli!

Back To Top