Skip to content

KAKAV, telesu koristen posladek & recepti

Mmmm, vonj kakava verjetno marsikoga spomni na otroštvo. Ko so nam ga stare mame kuhale namesto bele kave. In takrat smo res pili »ta pravi« kakav, grenak, skuhan v polnomastnem mleku. Ne pomnim, da ga kdo ne bi maral – kakava. In k sreči je pravi kakav (ne tisti, ki je že pomešan s sladkorjem in različnimi E-ji) prav koristen telesu!

 

Jesenski večeri so ravno pravšnji za »kakavov ritual«, crkljanje s kakavom namreč. A ne pijte ga prepozno, saj vas v resnici poživi, prebudi. Zakaj so ga nekoč uporabljali namesto zlata in zakaj je pravo »zlato za telo«, izveste v nadaljevanju. Prilagamo tudi receptke za uporabo kakava, ki bodo zagotovo všeč celi družini.

Hvala, Cortez

Viri pravijo, da je v Evropo kakav prinesel španski osvajalec Cortez. Hvala torej za kakav, brez katerega si kulinarike sploh predstavljati ne znamo! Kakavov napitek, ki ga je spoznal med avtohtonimi ameriškimi prebivalci, naj bi opisal kot božansko pijačo, ki krepi telo in premaguje utrujenost. Kakav namreč resnično poživlja telo in duha. Azteki in Maji pa naj bi kakav celo tako zelo cenili, da so ga uporabljali namesto zlata za plačilno sredstvo.

 

Kralj med antioksidanti

Med živili najdemo mnogo antioksidantov, katerih uživanje je izrednega pomena za telo. Kakav naj bi bil med vsemi naravnimi antioksidanti pri vrhu lestvice. Verjetno se mu lahko ob bok postavi zgolj aronija. Kakav namreč vsebuje več antioksidantov kot borovnice, goji jagode, rdeče vino in marsikatero drugo živilo, bogato z antioksidanti. Vidite, kakav zares skrbi za vaše dobro počutje.

 

Zakladnica hranljivih snovi

Poleg tega, da je kakav eden najmočnejših poznanih antioksidantov, pa se lahko pohvali s še kar nekaj drugimi hranljivimi in telesu nujno potrebnimi snovmi. Med njimi najdemo:

  • magnezij (v kakavu so visoke vsebnosti magnezija)
  • železo
  • krom (uravnava raven sladkorja v krvi)
  • mangan
  • cink
  • baker
  • vitamin C (prisoten le, dokler kakav ni toplotno obdelan)
  • omega 6 (esencialne maščobne kisline; občutljive na toplotno obdelavo)
  • anandemid (endorfin, znan kot »spojina sreče« – telo ga proizvaja po fizični aktivnosti)
  • feniletilamin (telo to snov prozivaja, ko se zaljubimo – zato nas čokolada »osrečuje«; odgovoren je tudi za boljšo koncentracijo/pozornost)
  • triptofan (pomembna esencialna aminokislina, ki pomaga pri proizvodnji serotonina – hormona sreče; pri visokih temperaturah se poškoduje)
  • vlaknine

Skodelica dobre volje

Vsi smo po malem »čustveni jedci«. Načeloma so ženske bolj nagnjene k sladkim pregreham, kadar se znajdejo v čustveno občutljivem obdobju. Moški pa »čustveno krizo« napadejo z drugimi živili. Kakorkoli, pustimo psihologijo slabe volje ob strani. Dejstvo je, da je skodelica toplega kakava zares skodelica »dobre volje«. Naslednjič, ko boste slabe volje ali pa boste zgolj potrebovali nekaj, da se umirite, osredinite in »resetirate«, si privoščite skodelico pravega kakava. Recept v dveh različicah najdete spodaj.

 

  • Začimbni kakav za dvig razpoloženja

Sestavine:

 

Postopek:

Sojino mleko nalijte v kozico in pristavite na majhen ogenj. Še v hladno mleko dodajte stroke kardamoma. Pomembno je, da mleko segrevate zares počasi. Če mleko zavre šele po desetih minutah, boste tako pridobili dve muhi na en mah – kardamom bo izločil okus, pa še sojino mleko se vam ne bo »prijelo«, saj se rado prime na dno kozice.

Ko mleko s kardamomom zavre, ga odstavite z ognja, dodate cimet in kakav, ter dobro premešate z metlico. Tako boste razbili vse grudice v kakavu, pa še mleko se bo malce spenilo. Napitek prelijte v skodelico in počakajte, da se malce ohladi. Ko je kakav topel (in ne več vroč), najprej odstranite kardamomova zrna (lahko jih tudi pojeste, če želite, ampak imajo res močen okus), ter napitku dodajte še žličko medu in uživajte!

Začimbe bodo kakavu dodale »orientalski« okus in tudi koristno vplivale na vaše počutje.

  • Bogat mlečni kakav

Sestavine:

 

Postopek:

V kozici zmešajte mleko in smetano ter ju postavite na majhen ogenj. Če boste to kombinacijo prehitro zavreli, bo mleko vzkipelo in se na dnu kozice prižgalo. V še hladno mleko dodajte vaniljo v prahu, da bo med segrevanjem počasi razvijala aromo. Ko mleko zavre, ga odstavite z ognja in vanj vmešajte kakav ter dobro premešajte z metlico, da razbijete grudice in rahlo spenite mleko. Pustite nekaj minut, da se kakav malce shladi. Tik pred serviranjem dodajte še javorjev sirup in uživajte v bogatem kakavovem napitku!

Avokado & čokoladni puding

Ta puding je kot nalašč za »hitro sladico«, saj ga je zelo preprosto narediti, okus pa je naravnost omamen. Recept je pripravila Malinca.

 

Sestavine za dve osebi:

  • 2 zrela avokada
  • 4 čajne žličke kakava
  • 2 čajni žlički kokosovega sladkorja
  • Nekaj žlic mleka (kravje, sojino, mandljevo, lešnikovo)
  • Dodatki za dekoracijo (odvisno od letnega časa; sveži metini listi, kokosov čips, kakaova zrna, sveže jagodičevje,… )

 

Postopek:

Avokado razpolovite in z žlico izdolbete sadež. Skupaj s kakavom, kokosovim sladkorjem in mlekom vse sestavine dodobra zmeljete v »smoothie makerju« ali v multipraktiku. Maso nadevate v posodice in po želji dekorirate. Puding bo najboljši, če ga za nekaj ur postavite v hladnilnik, a pojeste ga lahko tudi takoj po pripravi.

Čokoladni browniji s kokosom

Njamsi, včasih se je treba tudi »pregrešiti« s kakšnimi slastnimi browniji! Tale recept je čisto enostaven, slastni browniji pa bodo verjetno kar hitro pošli. Recept je napisan za cel pekač browniejev.

 

Sestavine:

 

Postopek:

Pečice segrejte na 180 stopinj Celzija. Pekač namastite z maslom in obložite s papirjem za peko.

Na majhen ogenj pristavite kozico z maslom, kakavom in sladkorjem. Na nizki temperaturi počasi segrevajte in mešajte, dokler se maslo in sladkor ne stopita. Zmes naj nekaj minut počiva, da se ohladi. Ko je že mlačna, vanjo vmešate jajca in dobro premešate.

V posodo presejite moko in dodajte pecilni prašek/vinski kamen ter sol. Mešanico dodajte masleni zmesi, nato v celotno maso vmešajte še kokosovo moko.

Maso premestite v pekač in jo lepo razporedite (z lopatko jo zgladite). Nato pekač za 45minut postavite v ogreto pečico. Pečene brownieje vzemite iz pečice in pustite, da se v pekaču ohladijo. Nato jih vzemite iz pekača, narežite na kose in uživajte!

Recept je povzet po okusno.je

Če iščete še več idej & receptov? Vabljeni k ogledu receptov na spletni strani Malince, kjer jih imajo na zalogi več kot 2400! Obenem je Malinca vsem udeležencem vadb v Primus vadbenem centru pripravila posebne kodo s popusti za nakup izdelkov. Za ugodnejše nakupe v Malinci uporabite kodo PRIMUS. Pa dober tek! 🙂

Primus vadbeni center v sodelovanju s spletno trgovino Malinca, polna shramba zdravja

Back To Top