Skip to content

Kaj je VISCERALNA MAŠČOBA in zakaj je RES ne rabim?

Če je podkožna maščoba tista, ki “prekrije” vaše trebušne mišice (se nahaja tik pod kožo) in je bolj vizualne narave (čeprav še vedno znak nezdravega načina življenja), je visceralna maščoba tista, ki je bolj nevarna (“pivski trebuh”, izbočen videz). Ali drugače povedano: maščoba, ki se nastani okoli notranjih organov in predstavlja visoko tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen, visok pritisk in kup drugih degenerativnih bolezni.

Veliko sta za tako stanje odgovorna nezdrava prehrana (in odločno prevelike količine hrane nasplošno!) ter stresni hormon KORTIZOL (v večini primerov sta z roko v roki).

Ima takojšen in negativen vpliv na ščitnične hormone, hormone trebušne slinavke in spolne hormone, posledično na poslabšan imunski sistem.

Ne želim strašiti, ampak to je res zadeva.

Kako se spopasti s stresom bom obširneje pisal v naslednjih prispevkih, na kratko pa:

  • uredite prehrano – jejte manj in le-to bolj kakovostno,
  • več oz. dovolj spanca (ciljajte na 7-9 ur),
  • več gibanja (že sprehod je super napredek, kaj šele kaj srednje intenzivnega),
  • počitek / premori sredi dneva,
  • pogovori, druženje, smeh.

Če pri zadovoljstvu z lastnim videzom še lahko nekako sprejmemo kompromis, ga pri visceralni maščobi (VM) ne smemo.

Izmera VM je lahko preprosta z zato namenjeno tehtnico (le-ta ni 100% zanesljiv test, v večini primerov pa potrdi “zamaščenost”).

Torej:

Jejte manj in le-to zdravo, veliko se gibajte, smejte se in spite več! 🙂

p.s. farmalološko in kirurško zdravljenje debelosti je samo dodatek k spremembi življenjskega sloga in ne nadomestilo za spremembo življenjskega sloga!

Back To Top