Skip to content

BRAIN FOOD: testiramo, sprašujemo in priporočamo

Kako dobro vam gre namizna igra »spomin«? Ne preveč dobro? Študije kažejo, da boste v tej igri pogosteje zmagovali, če boste uživali ajurvedsko zelišče »brahmi«.

***Preden se lotimo spoznavanja »brahmija« in »brain food« mešanice, pa naj vam povemo, da smo sami sicer že testirali omenjena prehranska dodatka, a nismo znanstveniki. Za najbolj točne informacije se zanašajte na znanstvene raziskave. Vse trditve, omenjene v tem zapisu, so skladne s splošnimi prepričanji o »brahmiju« in »brain food« mešanici, vendar jih nismo metodološko in znanstveno raziskovali.

 

Brahmi & brain food – slišite prvič?

Brahmi je tradicionalno ajurvedsko zelišče, ki ga povezujemo z izboljšanim spominom. Gre za adaptogeno zelišče, uporablja pa se ga po celem svetu. Pod imenom »brahmi« sicer najdemo dve različni rastlini z različnima latinskima imenoma, a domnevno enakimi učinki na človeka.

Pri nas je že dolgo poznan ginko, iz katerega nastaja »Bilobil« – izdelek, ki ga dobite v lekarnah in izboljšuje možganske funkcije. Brahmi je postal širše poznan kasneje, saj nam je bil predstavljen kot tradicionalno zdravilno zelišče in ne kot surovina, uporabljena v farmacevtski industriji. Brahmi je že kar dobro raziskano in vedno širše uporabljeno zelišče. Na lekarniške police še ni našel svoje poti, najdete pa ga pri trgovcih s prehranskimi dopolnili, kot je Malinca.

Dokazan učinek brahmija je izboljšana možnost obdelave novih informacij (laično bi lahko rekli, da izboljšuje proces učenja, kratkotrajnega pomnjenja). Raziskavo o testiranju brahmija na spomin, najdete tukaj.

Brain food je mešanica, ki izboljšuje proces učenja/pomnjenja, njena glavna sestavina pa je zelišče brahmi.

Izdelkov z imenom »brain food« je kar nekaj, vsaka mešanica pa je malce drugačna. Tokrat smo preizkušali »brain food«, ki ga ponuja Malinca. Vendar pa mešanica ni učinkovita zgolj zaradi brahmija, temveč zaradi vseh dodanih sestavin (in verjetno tudi njihove kombinacije).

 

»Brain food«, pet sestavin za »boljši spomin«

Pri Malinci so »brain food« mešanico sestavili iz petih ključnih sestavin: brahmi, rhodiola, konopljini proteini, chia semena in kakav. Ker so brahmi, rhodiola in konopljini proteini zelo grenki, je mešanici dodan še kokosov sladkor, ki nekoliko ublaži grenak okus. Mi pač nismo vajeni enakih okusov, kot recimo Indijci. Zato vam svetujemo, da »brain food« vmešate v pomarančni sok ali kaj primerljivo sladkega. Vsaj dokler se ne navadite na nov okus.

Poleg brahmija je druga sestavina v vrsti »rhodiola / rodiola / rožni koren / arktični koren«. Ima kar nekaj različnih imen, vezanih na njen izgled in področje, kjer uspeva. Gre namreč za rastlino, ki ji najbolj prija hladno okolje, najdemo jo v Sibiriji in na Aljaski.

Tako kot brahmi, tudi rhodiola velja za tradicionalno zdravilno rastlino, ki naj bi pripomogla k izboljšanemu spominu, splošnemu in psihičnemu počutju. Eno izmed raziskav na to temo si lahko preberete tukaj.

Naslednja sestavina, dodana »brain food« mešanici so konopljini proteini. Gre za živilo, bogato z minerali, antioksidanti, omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami ter mnogimi drugimi človeku koristnimi snovmi. Konopljina semena in izdelki iz nje naj bi prav tako izboljševali zmožnosti spomina.

Na koncu pa pridemo še do chia semen in kakava, za katere verjamemo, da ju zagotovo že dobro poznate in ne potrebujeta posebne razlage.

Zakaj, kako in kdaj piti »brain food«?

Mnogo priložnosti lahko najdemo, ko nam pride prav »boljši spomin« in boljše pomnjenje informacij. Študentom recimo pride »brain food« prav v izpitnem obdobju, odraslim kadar so karierni izzivi večji, starejšim pa kar na splošno. Se vam kdaj zgodi, da v stresnem obdobju začnete pozabljati sprotne stvari? Recimo, kaj morate kupiti v trgovini, kaj ste se pogovarjali po telefonu pred desetimi minutami ali kam ste odložili denarnico? V takih obdobjih si lahko pomagate z »brain food« mešanico. In prosim, sporočite nam, kako je na vas učinkoval.

  • Možni stranski učinki: intenzivnejše sanje (ni znanstveno dokazano)
  • Sicer so vse posamezne sestavine »brain food« mešanice varne za uporabo v krajšem časovnem obdobju, nekje do 10 tednov.
  • Priporočena uporaba: 1 čajna žlička (3g) dnevno. Priporočljivo je, da z »brain food« mešanico delate eno-mesečne kure, nekje 3 do 4x letno.
  • Način uživanja: prah vmešajte v poljubno tekočino in spijte. Priporočamo vam, da ga vmešate v 1dcl sveže iztisnjenega pomarančnega soka, ki bo s svojo sladkobo nekoliko prekril grenak okus mešanice. Brain food mešanice ni priporočljivo segrevati ali mešati v vroč čaj.

Kje kupiti?

Mešanico »brain food« in tudi njene posamezne sestavine (brahmi, rodiola, konopljini proteini, chia semena, kakav, kokosov sladkor) lahko kupit v spletni trgovini Malinca. Posebej za Primus vadbeni center so pripravili še kodo za 12% popust na vse nakupe v spletni trgovini www.malinca.si

Pri zaklučevanju nakupa uporabite kodo PRIMUS in nakupujte ugodneje!

Back To Top